Blog

RapidPro 2 – en ny standard

Skrevet av EMES | Jun 11, 2024 8:55:48 AM

Vi presenterer nyheten RapidPro 2, en integrert lader som leverer en effekt på opptil 420 kW. RapidPro 2 er designet for raske og enkle ladeprosesser, og møter de stadig strengere kravene til brukervennlighet med en stor betjeningsskjerm, integrert kabelhåndtering og enkle betalingsløsninger.

 

 

Mange av ladestasjonene som har stått noen år leverer en effekt opptil 50 kW. Når batteripakkene i bilene som skal lade blir stadig større samtidig som effekten de klarer å ta i mot går oppover, blir 50 kW i minste laget. Faktisk begynner 150 kW å bli smått for de nyeste bilene, som kan lades med effekter godt over 200 kW. RapidPro 2 kan skaleres mellom 240-420 kW og er derfor et trygt valg for tilbydere som ønsker å ruste seg for fremtiden.

 

 

 

Et økende behov

I følge Statistisk Sentralbyrå var det 689 169 registrerte elektriske personbiler i Norge ved utgangen av 2023. Av alle nyregistrerte biler i 2023 var 88 % elbiler, og i mange kommuner er dette tallet over 95 %. På grafen nedenfor ser du at antallet elbiler i Norge øker raskt, mens antallet bensin- og dieselbiler går nedover. Det er trygt å anta at det allerede i 2024 vil være flere elbiler enn bensinbiler på norske veier.

 

Grafen viser antall registrerte personbiler etter drivstofftype.
(https://ssb.no/statbank/table/07849/)

 

Den økende populariteten til elbiler fører også til økende behov for ladeinfrastruktur som kan møte etterspørselen. Økningen i både antall elbiler og etterspørselen etter lademuligheter understreker viktigheten av å tilby avanserte og skalerbare ladeløsninger som kan møte dagens behov, samtidig som de er rustet for framtidig vekst.

 

Samtidig er det avgjørende at disse ladeløsningene er brukervennlige, spesielt med tanke på den økende mengden "nye" elbilister og brukere, som kanskje ikke er så kjent med eller interessert i den nye teknologien. Ved å tilby enkle og intuitive brukergrensesnitt, instruksjoner og betalingsløsninger, kan RapidPro 2 sikre en smidig ladeopplevelse for alle brukere.

 

 

Den nye standarden

Med RapidPro 2 kommer også de nye kommunikasjonsstandardene ISO 15118 og OCPP 2 til sin fulle rett. Har du et kjøretøy som støtter disse standardene, kan du si farvel til nedlasting av app, søk etter lader i kart, bruk av ladebrikke og alt det andre du har blitt mer eller mindre vant til når du lader på offentlige hurtigladere.

 

 

Se for deg at du er ute og kjører og elbilen trenger påfyll av energi. Du parkerer bilen ved ladestasjonen og kobler til bilen. Så er du ferdig med den saken. Laderen og bilen har snakket sammen, og de snakker samme språk; ladeøkten starter og betalingen skjer automatisk. Dersom bilen din ikke støtter det nye språket enda, kan du enkelt starte ladeøkten ved å holde betalingskortet ditt foran betalingsterminalen.

 

 

Skjermen som splitter brukerne

Brukervennligheten med RapidPro 2 topper seg med den store og informative skjermen på 21 tommer. Laderen har to ladeuttak, A og B, og den store skjermen gir tydelig informasjon om de to ladeøktene som kan finne sted samtidig. Du som bruker får sanntidsdata om ladehastighet og ladestatus. Prisen for ladingen oppdateres dynamisk, slik at du underveis kan følge med på hvor mye du har ladet for. Informasjon om de to ladeøktene er til en hver tid tilgjengelig nederst på skjermen, slik at du som bruker alltid er oppdatert på din ladestatus.

 

Den store 21-tommers skjermen på RapidPro 2 gjør bruken enkel og informasjon om ladeøkten lett tilgjengelig. Skjermen støtter norsk og engelsk (avbildet) og vi kan legge til flere språk på bestilling.

 

Øvre halvdel av skjermen tilpasser seg derimot dynamisk basert på brukerens valg. Her kan du navigere gjennom menyer, se veiledninger for å starte og avslutte lading, samt få opp annen relevant informasjon som oppdateres i sanntid. Ladeoperatører og -eiere kan også profilere denne delen med egen merkevare og reklame om det er ønskelig. Skjermen kan oppdateres via fjerntilgang, som gjør det enkelt å oppdatere informasjon og å legge til rette for eventuelle kampanjer.

 

Siden ladeøktene fremover i økende grad vil startes av en betalingsterminal, AutoCharge eller Plug & Charge, vil det i de fleste tilfeller ikke være nødvendig å trykke seg rundt på skjermen. Skjermen er likevel designet for å være intuitiv og lett forståelig, med tydelige kvitteringer og klare ikoner og tekst, slik at laderen skal være enkel å bruke for alle.

 

 

Nøkkelinfo om RapidPro 2

 

 

RapidPro 2 er en integrert lader med effekt fra 240-420 kW, med markedets smarteste kontrollsystem, som støtter den nye kommunikasjonsstandarden OCPP 2.0, ISO15118.  Det betyr at RapidPro 2, som kan leveres med ladekabler som leverer 375 A, sikrer høyeste ladeeffekt til alle biltyper.

 

Laderen støtter AutoCharge, Plug & Charge, integrert betalingsterminal, har en brukervennlig skjerm og kan leveres med et smart kabelhåndteringssystem.

 

  • Kan fås i standard EMES hvit eller svart, eller valgfri farge og profilering.
  • Modulerbart design 240-420 kW.
  • Intelligent fulldynamisk lastbalansering.
  • 150-1000 VDC Wide Range Voltage.
  • Markedsledende effektivitet (96 %).
  • Mulighet for integrert betalingsterminal.
  • Støtter ISO15118 - Automatisk gjenkjenning av kjøretøy m.m.
  • Stor 21-tommers høyoppløselig berøringsskjerm og brukervennlig grensesnitt.
  • Solid kabinett, med IP55 og IK10-vandalsikring.
  • Enkel installasjon og vedlikehold.
  • Valgfri kombinasjon av ladeplugger (CCS, CHAdeMO).
  • OCPP 2.0 - Den nye kommunikasjonsstandarden med en rekke nye funksjoner.
  • Standarder: IEC 61851, IEC 62196, DIN 70121, ISO 15118.
  • Sertifiseringer: TUV, CE.
  • Dimensjoner (B x D x H): 850 x 1100 x 2200 mm.